Διάγνωση Ουλίτιδας-Περιοδοντίτιδας

Η ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα είναι από τις συχνότερες παθήσεις του στόματος. Η περιοδοντίτιδα αποτελεί τηνκυριότερη αιτία απώλειας δοντιών για ανθρώπους άνω των 30 ετών. Υπολογίζεται μάλιστα ότι 3 στους 4 ανθρώπους εμφανίζουν κάποια μορφή περιοδοντίτιδας μετά τα 35 τους χρόνια. Η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα οφείλονται σε μικρόβια που είναι φυσιολογικοί κάτοικοι του στόματός μας (φυσιολογική χλωρίδα). Τα μικρόβια αυτά προσκολλώνται στα δόντια μας και δημιουργούν ένα λευκωπό επίχρισμα την οδοντική μικροβιακή πλάκα.

Η μικροβιακή πλάκα αν δεν αφαιρεθεί με το σωστό βούρτσισμα προκαλεί μια επιφανειακή φλεγμονή των ούλων την γνωστή μας ουλίτιδα που εντοπίζεται στα ούλα μόνο χωρίς να επηρεάζει το στηρικτικό οστό που περιβάλλει το δόντι (φατνίο).   Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της ουλίτιδας είναι η αιμορραγία η οποία κατά διαστήματα μπορεί να είναι πολύ έντονη (αίμα στο μαξιλάρι).  Η ουλίτιδα είναι πλήρως αναστρέψιμη με την  θεραπεία  χωρίς να απομένει κάποια μόνιμη βλάβη στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια.  Τα συμπτώματα της ουλίτιδας μπορεί να ενταθούν υπό συγκεκριμένες συνθήκες, όπως ορμονικές διαταραχές (εφηβεία, κύηση, εμμηνόπαυση κ.α.), λήψη φαρμάκων (αντισυλληπτικά κ.α.) αλλά και την παρουσία συστηματικών νοσημάτων (σακχαρώδης διαβήτης).

Αν η ουλίτιδα δεν διαγνωσθεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα τότε μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα δεν επηρεάζει μόνο τα ούλα αλλά και τους  βαθύτερους στηρικτικούς ιστούς με αποτέλεσμα να παρατηρείται σταδιακή απώλεια του οστού που περιβάλλει το δόντι (του φατνίου) με συνέπεια την υποχώρηση των ούλων αλλά και τη δημιουργία μιας κρύπτης ανάμεσα στο ούλο και το δόντι εκεί που προηγουμένως υπήρχε το οστό (θύλακος).  Κύρια συμπτώματα της περιοδοντίτιδας είναι η αιμορραγία, η υφίζηση των ούλων, οπότε τα δόντια φαίνονται μεγαλύτερα, η δημιουργία κενών μεταξύ των δοντιών η μετακίνηση τους, το πρήξιμο στα ούλα, η κινητικότητα και σε τελικό στάδιο η απώλεια των δοντιών.

Η κλασσική θεραπεία, σε αντίθεση με την ουλίτιδα, δε μπορεί να αποκαταστήσει τους κατεστραμμένους ιστούς, αλλά μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της νόσου.

Με την κλινική εξέταση, την περιοδοντική ανίχνευση με ειδικό εργαλείο (περιοδοντική μήλη)  που μετράει το βάθος των κρυπτών (περιοδοντικών θυλάκων), την καταγραφή της κινητικότητας και τη βοήθεια ακτινογραφιών,  η Dr Εύα Αντωνογιαννάκη θα διαπιστώσει την έκταση της βλάβης και θα διαμορφώσει το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας.